Bal Çeşitleri
İşçi arılara herhangi bir müdahale edilmeden kovan içinde ürettikleri bal karakovan balı olarak adlandırılır. Büyük emek ve sabırla üretilen bir bal türü olduğu için özeldir. Arıların bal ürettikleri kovan diğerlerinden farklı olup bazı ağaç parçaları kovan haline getirilir. Genelde ıhlamur veya kestane ağaçlarının içinin oyulmasıyla bir kovan elde edilir. Kovanların içi daima karanlık kalır. İçerisine arılar yerleştirildikten sonra balın üretim serüveni başlar.
Çiçek balı, arılar tarafından çiçek nektarın dan yapılan bir bal türüdür. Arıların nektar toplamak için ziyaret ettikleri belirli çiçek türleri bala farklı lezzet, aroma ve renk verebilir. Bu nedenle kişinin damak zevkine farklı çeşitleri tercih etmesi kaçınılmaz olur.
Türkiye’de son zamanlarda popüler olan bal türlerinden biri de çakşır balıdır. Çakşır bitkisinin öz Sütüyle elde edilen bu bal diğerlerinden olukça farklıdır. Çakşır bitkisi, alternatif tıpta kullanılan bir tür yöntem olduğu için değerlidir. Sağlık açısından çeşitli potansiyel yararlarını görmek mümkündür. Dolayısıyla çakşır balının da bu noktada oldukça büyük etkisi vardır. Ender rastlanan bir bal olan çakşır balını en doğal şekilde sizin için üretiyoruz.
Köknar balı olarak da bilinen çam balı, çam ağaçlarından nektar toplayan arılar tarafından hasat edilen çok değerli bir bal türüdür. Diğer bal türlerinden ayıran benzersiz bir tat ve aromaya sahiptir. Çam balının fiyatı, üretildiği bölge, balın kalitesi ve ambalaj boyutu gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Genel olarak çam balı, sınırlı bulunabilirliği ve farklı aroması nedeniyle diğer bal türlerinden daha pahalı olma eğilimindedir
Çörek otu balı birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Çörek otu balı, vücudun birçok sistemine etkisi olan bir baldır. En bilinen etkileri ise iştah açıcı ve enerji verici olmasıdır. Ancak her balda olduğu gibi bu balın da hakiki olması önemlidir. Hakiki olmaması durumunda bu etkilerini gösteremeyecektir. Sunduğumuz doğal bal ürünleri arasında yer alan çörek otu balı tamamen hakikidir.
Ham bal, belirli sıcaklıklara maruz kalmadan ve süzülmeden üretilen bir bal türüdür. Diğer ballardan ayrılan en önemli özelliği de budur. Yüksek ısıda işlem görmeyen bu bal türü yüzde yüz doğaldır. Yüksek sıcaklıklarda işlem gören balların besin değeri düşer. Ancak ham bal bu işleme maruz kalmadığı için zengin besin değerine sahiptir. Tat, renk ve kıvam olarak farklı olan ham bal Yüksek Enerjiye sahiptir.
Keçiboynuzu balı keçiboynuzu kabuklarından yapılan doğal bir tatlandırıcıdır. Genellikle bal veya pekmeze alternatif olarak kullanılan bir bal çeşididir. Antioksidan içeriği bakımından zengin olan keçiboynuzu pekmezi güçlü bir baldır. Çocukların bilişimsel gelişimine katkıda bulunduğu düşünüldüğü için çocukların kullanımına da uygundur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinen bu bal ürünü aynı zamanda yüksek tansiyonu da düşürebilir.
Kekik balı çeşitleri arasında tek ürün yer alır ve seçiminizi kolaylaştırır. Kekik balı, süzme bal ürünlerinden biridir. Eşsiz bir bitki olan kekik otundan elde edilir ve bambaşka bir aromaya sahiptir. Doğal ve kekikle yoğunlaştırılmış bir bal arıyorsanız kekik balı tercih edebilirsiniz. Bitkisel bir bal olan bu bal doğallığı ve etkili özellikleriyle ön plana çıkar. Kekik bal çeşitleri üretim bölgesine göre değişir.
Kestane balı, öncelikle kestane ağacı çiçeklerinden nektar toplayan arılar tarafından yapılan bir bal türüdür. Kestane balı koyu bir renge ve cevizimsi, güçlü, hafif acı bir tada sahiptir. Diğer bal türlerinden farklı olmasının diğer nedenlerinden biri de üretiminin sınırlı olmasıdır. Kestane ağacı, her yerde yetişmeyen bir ağaç olduğu için balı da üretilemez. Özel bir bal olan kestane balının insan sağlığı üzerindeki etkileri de bu bala olan talebi artırıyor. Eğer ilk kez deneyecekseniz pişman olmayacağınız bir lezzet olabilir. Hem doğallığı hem de eşsiz aromasıyla almanıza değecek bir baldır
LAVANTA balı, öncelikle Lavanta çiçeklerinden nektar toplayan arılar tarafından yapılan bir bal türüdür. lavanta balı balı açık bir renge ve çiçeğimsi, güçlü, hafif bir tada sahiptir. Diğer bal türlerinden farklı olmasının diğer nedenlerinden biri de üretiminin sınırlı olmasıdır.
Turunçgil çiçeklerinin nektarlarından elde edilen narenciye balı oldukça özeldir. Açık renge sahiptir ve berrak bir görünümü vardır. Akdeniz’in bereketli topraklarında yetişen turunçgiller bu balın temel kaynağıdır. Eşsiz tadı ve dokusu ile bal tutkunlarına özel olarak sunulan bir üründür. Narenciye balının çeşitleri de üretimi yapılan bölgeye göre değişir.
Sedir ağaçları AKDENİZ Bölgesi ve Mersin’de yaygın olarak yetişir. Sedir balının diğer ballardan ayırt edici bir özelliği vardır. Çoğu bal çiçek balıyken bu bal türü salgı balıdır. Basra böceğinin salgı oluşturması ve arıların bu salgıyı kovanlara taşınmasıyla bu bal üretilir. Sedir balı bu özelliğiyle diğer ballardan tat ve koku olarak farklıdır.